بلاگ

نمای ساختمان و اهمیت نما درمعماری

نمای ساختمان و اهمیت نما درمعماری

در اصول معماری نمای ساختمان از مهمترین و پر اهمیت ترین عناصر خارجی بناست.معمولا در ارزیابی ساختمان اولین چیزی که بیننده مشاهده میکند نمای ساختمان است و میتواند یک دید کلی از سبک و به نوعی معرف فضای داخلی بنا باشد.

نمای ساختمان چیست؟

به بیرونی ترین قسمت یک ساختمان یا بنا که در دیدرس افراد قرار میگیرد نمای ساختمان گفته می شود.

نماسازی و طراحی نما مربوط به شکل ظاهری و خارجی ساختمان است. طرح نما باید با پلان و اسکلت ساختمان هماهنگ و همچنین زیبا، متناسب و با هویت باشد. نمای ساختمان های هر منطقه باید با شرایط اقلیمی آن هماهنگی کامل داشته باشد.

قبل از ورود به ساختمان و مشاهده فضای داخلی آن، ذهنیت و برداشت کلی افراد از ساختار ساختمان، سن ساختمان، مصالح به کار رفته در بنا، نمای داخلی و حتی دکوراسیون داخلی در رابطه و تحت تاثیر  طراحی نمای بنا شکل می گیرد.طراحی و ساخت نمایی مناسب و خلاقانه همراه با نورپردازی متناسب با نمای ساختمان، موجب ایجاد  احساس مثبت و خوشایندی در ساکنین خواهد شد.
همچنین هماهنگی نمای خارجی بنا با ساختمان های مجاور و محیط اطراف نقش مهمی در زیباسازی شهری دارد.

چنانچه یک بنا از اطراف توسط سایر ساختمان ها محصور نشده باشد حداکثر چهار نما دارد.

  • NORTH ELEVATION نمای شمالی
  • SOUTH ELEVATION نمای جنوبی
  • EAST ELEVATION نمای شرقی
  • WEST ELEVATION نمای غربی

عناصر پر اهمیت در نما

ورودی ساختمان:   

یکی از عناصر حائز اهمیت نما در ساختمان است که محل قرارگیری و نحوۀ طراحی آن به طور مستقیم نمایانگر نقش و عملکرد ساختمان است.

درب ورودی یکی از بخش‌های تاثیرگذار در ورودی ساختمان است؛ تاثیر طراحی یک ورودی مدرن و زیبا برای ساختمان حتی میتواند به اندازه طراحی کل ساختمان مهم باشد. این بخش از ساختمان با توجه به سلیقه و نظر مالک و با همراهی طراح ساختمان انجام می‌شود.

نوع کاربری ساختمان مهمترین عامل در طراحی ورودی آن خواهد بود. اگر ساختمان شما تجاری- اداری باشد، بدون شک نوع طراحی ورودی آن با ورودی ساختمان مسکونی قطعا متفاوت است؛ اما نباید از این موضوع غافل شد که یک طراحی دلنشین چه تاثیرات مثبتی در جلب مشتری برای ساختمان تجاری- اداری نیز میتواند داشته باشد.

تراس:

این فضا چشم اندازهای جدیدی نسبت به فضاهای بیرون برای ساختمان فراهم می آورد. بالکن ها نباید نسبت به ساختمان، حالت موقت و ناپایداری داشته باشند که در بیننده تصور جدا شدن از بدنۀ ساختمان را القا کنند

لبۀ بام:

حد و مرز ساختمان و آسمان است و از نظر بصری لبۀ بام انتهای نماست. بام فضایی ست که در بالاترین قسمت ساختمان قرار دارد. بنابراین لبۀ بام نمی تواند بدون ارتباط با دیگر قسمت های نما رها شود.

پنجره:

از قسمت های ضروری ساختمان است که به عنوان نمای ظاهری ساختار معماری، چندان مورد توجه قرار گرفته نمی شود. طراحان، پنجره را از مهم ترین بخش های ساختمان، برای حفظ ایمنی، سلامتی و آسایش دانسته و وجود پنجره را در ساختمان، به دلیل اجازۀ ورود نور و جلوگیری از داخل شدن باران، ایمنی و قابلیت سکونت و ایجاد گردش مناسب هوا، ضروری می دانند. در زندگی روزمره، پنجره ها از نظر قابلیت دسترسی به روشنایی روز و حرکات باز و بستن آنها و تهویه هوا اهمیت داشته و به عنوان گذرگاه مسیر ارتباط زندگی داخلی با خارج ساختمان می باشند.

صورت ظاهر ساختمان:

آنچه که در برابر دید عموم قرار دارد، در واقع پراهمیت ترین قسمت ساختمان در برابر عابران و سایر افراد غیر ساکن از ساختمان است. همان طور که می دانید نمای ساختمان ها، نمای شهری را ایجاد می کند، اما گاهی شاهد کم توجهی برخی از طراحان و سازندگان ساختمان ها در این زمینه هستیم.

 

اهمیت انتخاب درست متریال نما

شناخت و به کارگیری متریال مناسب نما جهت تامین زیبایی لازم برای نما و بعلاوه تامین عملکرد لازم حائز اهمیت است.با توجه به اینکه نمای ساختمان در مقابل عوامل جوی قرار می گیرد، در انتخاب متریال باید دقت شود تا نمای ساخته شده در مقابل عوامل جوی مقاوم بوده و زیبایی لازم را داشته باشد.

برای نمای ساختمان میتوان از متریال نما مانند شیشه، ترمووود، سنگ، بایرامیکس، کامپوزیت و… استفاده کرد.

نما شیشه

برای انتخاب یک نمای مناسب با توجه به اهمیت آن بهتر است فاکتور های زیر را در نظر بگیرید:

  • تطبیق پذیری
  • ماندگاریبهره وری انرژی
  • هزینه مورد نیاز
  • زیبایی شناسی و بافت
  • سازگار با محیط زیست
  • ضد آب بودن

جهت اطلاعات بیشتر در این رابطه مقاله انواع متریال نمای ساختمان را مطالعه نمایید.

 

دلایل اهمیت نمای ساختمان

 

۱- نمای ساختمان خالق نمای شهری و زیباسازی چهره شهر

هر ساختمان و بنا عضوی از ساختار شهریست و زیبایی و هماهنگی آن با فضای منطقه میتواند بر زیبایی و شکوه شهر تاثیر بگذارد.

یک نمای زیبا و دلنشین می تواند ساختار و دور نمای قابل قبولی را برای شهر یا محلی که در آن قرار گرفته است ایجاد نماید.

با توجه به موارد مذکور می توان نتیجه گرفت یکی از نکات حائز اهمیت در طراحی نمای بیرونی، توجه به نوع معماری و همچنین شرایط اقلیمی منطقه است.

 

۲- شخصیت و هویت ساختمان

یکی از برترین و مهمترین دلایل اهمیت نمای ساختمان هویت بخشیدن به ساختمان است. نمای ساختمان معرف علایق و سلیقه ساکنین و طراحان بنا و حتی سبک طراحی داخلی ساختمان است.

اگر در شهر بگردید شاهد ساختمان هایی خواهید بود که گرچه کاملا مطابق با استانداردهای طراحی و  مقررات ساخته شده اند، اما فاقد هویت هستند.

 

۳- عایق ساختمان و جلوگیری از هدر رفت انرژی 

عامل دیگر اهمیت نما از جهت ایفای نقش آن در عایق ساختمان است.این عایق بودن در برابر صوت و شرایط جوی مانند باران،برف،گرما،سرما،رطوبت و… برقرار است.

یک نمای اصولی میتواند سبب آسایش بیشتر ساکنین شود.از آنجا که در شهرها میزان آلودگی های صوتی بسیار زیاد است؛ اهمیت طراحی اصولی نما که بتواند مانند عایق صوتی عمل کند،دوچندان می گردد. زیرا سببب کاهش زیاد ورود سروصدا به داخل ساختمان خواهد شد.

یک نمای استاندارد میتواند در فصل تابستان از ورود هوای گرم به داخل ساختمان جلوگیری کرده و در نتیجه داخل ساختمان خنک می ماند و وسایل سرمایشی کم تر مصرف می شوند، عکس این موضوع نیز در زمستان صادق است.

انتخاب مصالح و متریال مناسب برای نما نیز بسیار مهم است.به عنوان مثال متریالی مثل سنگ تراورتن عایق خوب حرارتی است و کاربرد آن در نمای ساختمان از اتلاف انرژی می کاهد در صورتی که استفاده از متریالی مثل شیشه در نمای ساختمان به دلیل گستره استفاده از نور خورشید در تابستان دمای هوا را به شدت بالا می برد و نیاز به مصرف انرژی بیشتری برای خنک کردن فضا وجود دارد..

درطراحی های جدید، نمای ساختمان ها میتوانند با جذب انرژی خورشیدی یا باد با تامین انرژی های لازم علاوه بر ایجاد عملکرد و زیبایی ، از نظر انرژی نیز کارامدی و بهر وری بالایی داشته باشد.

 

۴- محافظت از ساختمان در برابر عوامل طبیعی

نمای ساختمان مانند پوششی بنا را در بر میگیرد و آن را در مقابل باد، باران، طوفان و … محافظت میکند.

در واقع مانند سپری در مقابل عوامل طبیعی همچون هوازدگی، خوردگی، آلودگی، یخبندان وتغییر دماهای خیلی زیاد یا کم عمل می کند.

نوشتن یک پیام

ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نوشته های مرتبط