بلاگ

چک لیست ساختمانی و اهمیت آن

چک لیست ساختمانی و اهمیت آن

برای مدیریت بهتر و دقیق تر یک پروژه ساختمانی باید اطمینان حاصل کرد تا همه کارها و فعالیت ها طبق برنامه، به درستی و در زمان مشخص انجام شوند.برای نظارت به روند انجام کارها و مراحل ساخت تهیه یک چک لیست ضروریست تا از آن به عنوان یک مرجع برای انجام کارها و برنامه ها استفاده کرد. باید دقت کرد برای اجرای موفقیت آمیز پروژه، چک لیستها باید کامل و دقیق باشند.

 

طریقه ایجاد چک لیست برای پروژه های ساختمانی ونحوه استفاده از آن

۱- در اولین مرحله برای آن که بتوان نهایت استفاده را از چک لیستی که تهیه کرده اید ببرید، باید به طور واضح مفاهیم و عملیات مربوط به حوزه اجرایی پروژه از جمله نوع پروژه، هدف پروژه، میزان بودجه مورد نیاز برای انجام پروژه، راهکارهای مدیریت ریسک پروژه، مدیریت هزینه پروژه، ترسیم ساختار شکست کار(WBS)، ذینفعان پروژه و…را تعریف کنید.

۲- به دلیل آنکه در پروژه های ساختمانی فعالیتهای زیاد و متنوعی وجود دارد، هر کدام از مراحل و فعالیتها برای مدیریت بهتر نیاز به لیست جداگانه ای دارند.

۳- بهتر است چک لیست فعالیتهای پروژه را به شکلی طراحی شود تا برای پروژه های آتی نیز کاربرد داشته باشد.به عنوان مثال اگر قصد تهیه چک لیست برای تهیه مصالح مورد نیاز پروژه را دارید بهتر است آن را طوری تنظیم کنید که بتوانید در پروژه های دیگر هم از آن بهره ببرید.

۴- میتوان از ابزارهای دیجیتالی برای تهیه چک لیست استفاده کرد.استفاده از یک چک لیست دیجیتالی که روی یک پلتفرم قرار گرفته باعث میشود تا راحتتر و سریعتر اطلاعات چک لیست را مشاهده کرد و در داخل یا خارج کارگاه به شکل موثرتری فعالیتها را مدیریت کرد.

۵- حتما چک لیست به روز و بر اساس آمارهای دقیق روزانه باشد تا مدیریت بهتری داشته باشید و بتوانید اعضای تیم را جهت تکمیل پروژه هدایت کنید.

۶- چک لیست باید بر اساس مدیریت واقع گرایانه پروژه طراحی شود و نه بر اساس ایده آل های ذهنی.

۷- چک لیستی ایجاد شده باید برای همه افراد تیم پروژه، شفاف و به راحتی قابل درک باشد.

۸- برای چک لیست ساختار شکست کار را ایجاد کنید.ساختار شکست کار به شما کمک می کند که مبانی اولیه ی دامنه، بودجه یا جدول زمانیِ چک لیستتان را بهبود بخشید. در صورت لزوم ذی نفعان مربوطه را هم در این پروسه قرار دهید.

 

ضرورت ایجاد چک لیست برای پروژه ساختمانی

موارد زیر ضرورت طراحی و استفاده از چک لیست را در پروژه های ساختمانی شرح می دهند:

۱- چک لیست ساختمانی امکان مدیریت تمام جنبه های ساختمانی را میدهد.

۲- چک لیست با منظم کردن فعالیتها، بهره وری کار را بالاتر میبرد.

۳- چک لیستها اطلاعات خاصِ فعالیت ها و مراحل پروژه هایتان را به طور دقیق شرح می دهند و اقلام مصرفی خاص، مصالح، تجهیزات، وظایف و … را به طور دقیقی طبقه بندی کنند.

۴- می توان فعالیتهای سنگین و پیچیده را به فعالیتهای ساده و کوچکتر تقسیم کرد.

۵- چک لیست های ساختمانی مسئولیت های تمام افراد و کارکنان پروژه را به طور واضح مشخص می کنند. این مسئولیت پذیری باعث افزایش بهره وری می شود و پایه و اساس تیم های کارآمد و پربازده است.

 

مزایای استفاده از چک لیست ساختمانی

۱- چک لیستی که قابلیت به روزرسانی داشته باشد و روش انجام کار و مصالح مربوط به هر وظیفه و مرحله را مشخص می کند، باعث می شود که گردش کار به طور خودکار پیش برود و این امر باعث میشود تا کارکنان  تمرکز بیشتری رو کار داشته و مسئولیت ها و وظایفشان را به موقع و به شکل مؤثرتری انجام دهند و به این ترتیب منجر به توسعه ی یکپارچه ی پروژه می شود.

۲- با استفاده از چک لیستی که همکاری و ارتباط شفافی را ایجاد می کند، به آسانتر شدن انجام یک پروژه ی ساختمانیِ پیچیده کمک می کند. در نتیجه واحدهایی که باهم کار می کنند تعاملات روشن و مشخصی را خواهند داشت و باعث می شود که پروژه به صورت یکپارچه آماده تحویل شود.

۳- به کارگیری چک لیست ساختمانی  باعث میشود تا پروژه از یک برنامه زمانی پیروی کند و در جهت آن حرکت کند. در صورتی که برای مراحلی که باید در طی پروژه انجام شوند یک جدول زمانی ایجاد شود. تمام کارکنان بر طبق این جدول وظایفشان را انجام داده و درنتیجه فعالیت های مشخص شده در جدول زمانبندی در زمان تعیین شده به پایان می رسند.

۴- چک لیست پروژه ساختمانی تمامی مسئولیت ها و انتظارات را تعیین می کند. این موضوع سبب می شود تا تمام ذی نفعانی که در پروژه ی شما مشارکت دارند و کارکنان از مسئولیت هایشان آگاه و در قبال آن ها پاسخ گو باشند و همچنین باعث کمتر شدن اختلافات و سوءتفاهم ها می شود. در نتیجه باعث ارتقای اخلاق کاریِ سالم شده و محیط کار سالمی ایجاد می کند.

۵- چک لیست این امکان را می دهد تا بتوان تمامی موارد مرتبط با پروژه را در نظر داشته گرفته و کنترل پروژه بهتری داشت. همچنین امکان برنامه ریزی صحیح و دقیق تر را خواهد داد.

۶- چک لیست های ساختمانی از  ابزارهای  مهم و کاربردی برای اجرای دستورالعمل ها و اقدامات ایمنی هستند. این چک لیست ها به خصوص برای پرسنل بسیار مفید هستند، زیرا باعث می شوند که کارمندان استانداردهای ایمنی و سلامت را رعایت کنند و درنتیجه از بروز صدمات، حوادث و مرگ ومیر در کارگاه ساختمان سازی جلوگیری می کنند. همچنین این چک لیست ها ابزاری مناسب برای ردیابی خطرات احتمالی در محل ساخت وساز هستند.

 

نوشتن یک پیام

ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نوشته های مرتبط